Houtwerk

Man heel

Houtwerk is uiteraard een breed begrip. Dit kan gaan om beelden, lijsten, panelen, en nog veel meer. Een deel van het houtwerk is ook te zien op de pagina overige. Op deze pagina hebben we ons vooral geconcentreerd op de meubels en een voorbeeldserie van panelen die ons team heeft gemaakt bij de opleiding tot restaurator.

Hout is een kwetsbaar materiaal. Alle elementen en omstandigheden kunnen uw houten kostbaarheden al beschadigen. Een lekkage kan vlekken, rottingsplekken, krom trekken, en dergelijke beschadigingen veroorzaken. Vuur en hout gaat vanzelfsprekend niet samen. Maar wist u dat de zon ook invloed kan hebben op uw houtwerk? Als een kastje te veel in de zon staat, kan het hout gaan werken. Dit heeft niet altijd een al te positieve werking op het houtwerk.

Een vochtige omgeving, een te warm gestookt huis, spelende kinderen, ga zo maar door. Uw houtwerk kan er op reageren en zal er vaak ook op reageren. Gelukkig kan bij Koerts Restaurators altijd wel een oplossing gevonden worden voor het probleem.

Houtwerk portfolio

Hieronder vindt u een willekeurige selectie van projecten waar we in het verleden aan hebben gewerkt en een aantal voorbeelden uit de opleiding van ons team. Onder iedere korte tekste staat een link naar meer informatie en grotere afbeeldingen.

Secretaire en laatjes

Project Secretaire en laatjes door Koerts Restaurators

Hier kunt u twee projecten bekijken. Als eerste ziet u deze secretaire. Daarnaast krijgt u een kijkje hoe enkele laatjes worden gereconstrueerd.

Restauratie secretaire

Project Restauratie secretaire door Koerts Restaurators

Deze secretaire was flink beschadigd en verwaarloosd. Hout was kromgetrokken en vuil en onderdelen waren verdwenen. Een grondige restauratie was nodig.

Restauratie waterschade

Project waterschade door Koerts Restaurators

Dit wandmeubel had een aantal lelijke watervlekken. Het hout was hierdoor zwaar beschadigd. Vandaar dat het bij ons terecht kwam.

Bekijk de projecten

Project secretaire en laatjes


Project secretaire en laatjes door Koerts Restaurators

Secretaire

De schade aan deze secretaire is te zien aan de klep. Deze is volledig kromgetrokken. De nachtmerrie van iedere meubeleigenaar. Toch kunnen wij ook hier de schade herstellen.

Project secretaire en laatjes door Koerts Restaurators

Laatjes

Soms is de schade aan een meubelstuk dusdanig dat nabouwen van onderdelen de enige mogelijkheid is. Dan is het natuurlijk van belang om dit zo exact mogelijk te doen. Een voorbeeld is de lades hiernaast, waar de voorkant van de originele lade volledig is gereconstrueerd.

×
Lees over het herstel van de secretaire

Project Restauratie secretaire


Project secretaire door Koerts Restaurators

Voorgeschiedenis

Zoals u kan zien op de illustratie moest er veel gebeuren aan deze secretaire. Als een meubel van hout niet onderhouden (kan) worden, heeft dat haar weerslag op het volledige meubel. Het meubel wordt vies, het hout broos en in het ergste geval trekt het krom.

Project secretaire door Koerts Restaurators

Na de restauratie

Door een zorgvuldige reconstructie kon ook dit meubel weer volledig hersteld worden. Na herstel is het weer het pronkstuk in de kamer.

×
Herstel van waterschade stap voor stap

Project kast met waterschade


Project kast met waterschade door Koerts Restaurators

Voorgeschiedenis

Deze kast heeft flinke waterschade. Op de foto ziet u de zwarte vlekken. Bij waterschade is het van belang om zo snel mogelijk te handelen, voordat het hout instabiel wordt door rotten.

Project kast met waterschade door Koerts Restaurators

Na de restauratie

Helaas hebben we geen foto van de herstelde kast. Op de foto hiernaast ziet u duidelijk wat waterschade met hout doet.

×

Herstel brandschade

Project Herstel brandschade door Koerts Restaurators

Deze commode doorstond wonder boven wonder een verwoestende brand. Toch was ook de commode zwaar beschadigd en daarom voor herstel aangeboden.

Houtwerk uit de opleiding

Project Houtwerk uit de opleiding door Koerts Restaurators

De opleiding tot restaurator zorgt voor een grote portfolio. Details zijn erg belangrijk in het opleidingswerk, omdat het in het werk terugkomt.

Bekijk de restauratie van de commode

Restauratie van de commode


Project Restauratie van de commode door Koerts Restaurators

Voorgeschiedenis

De schade is goed zichtbaar boven op het blad. Maar de schade was groter. De stevigheid van deze commode moest ook gecontroleerd worden. Zichtbare en minder zichtbare schade is volledig herstelt.

Project Restauratie van de commode door Koerts Restaurators

Na de restauratie

Een duidelijk doel bij een project als deze is dat men het hout ziet zoals het was. Het is dus van belang om ook rekening te houden nerven in het hout. Hoe liepen deze en sluiten ze aan bij de rest van het hout. Ook moeten de bladen gereinigd en opnieuw gelakt worden.

×
Bekijk werkstukken van ons team

Werkstukken van ons team


Project werkstukken van ons team door Koerts Restaurators

Werkstukken van ons team

De werkstukken hier zijn met name veel houten panelen.

Project werkstukken van ons team door Koerts Restaurators

Meer werkstukken

Het gaat hier om de vaardigheden van de details onder de knie te krijgen.

×