Beelden

Overzichtsfoto voor de beeldenpagina

Bij Koerts Restaurators komen beelden van alle soorten en maten binnen. Van het klein porseleine beeldje van Grootmoeders kastje, tot massale beelden.

Vaak zijn beelden al opgegeven, maar is de emotionele waarde toch nog zo groot dat men alles op alles zet om deze weer te laten repareren. Koerts Restaurators bewijst dat het nooit te laat is om te kijken of een beeld nog herstelt kan worden.

Beelden die buiten staan of hangen, krijgen ook nog eens met zware weersinvloeden te maken. Net als gesteente in de natuur, kunnen beelden ook verweren. Daarnaast is mos- en algengroei niet ongewoon op beelden.

Ook onder de diefstal van brons hebben beelden tegenwoordig te leiden. Kortom; voor beelden is er nog veel herstelwerkzaamheden te bedenken.

Wilt u weten wat er mogelijk is met uw beeld? Neem dan contact met ons op via de contactpagina.

Beelden portfolio

Hieronder vindt u een willekeurige selectie van projecten waar we in het verleden aan hebben gewerkt. Onder iedere korte tekst staat een link naar meer informatie en grotere afbeeldingen.

Restauratie Bisschopsbeeld

Project restauratie Bisschopsbeeld door Koerts Restaurators.

Dit Bisschopsbeeld is één van de vele religieuze objecten die wij in ons atelier binnen krijgen. Het beeld had te lijden gehad door de tand des tijds.

Beschadigd kruisbeeld

Project zwaar beschadigd kruisbeeld door Koerts Restuarators.

Beelden die in de buitenlucht hangen of staan, hebben het zwaar te verduren. Dit kruisbeeld was niet alleen gebroken, maar ook door weer en wind verweerd.

Fluitspeler zonder hoofd

Project Fluitspeler zonder hoofd door Koerts Restaurators

Het hoofd van de fluitspeler op deze afbeelding was in velen stukjes gebroken. Na de reparatie van de schade kon men weer genieten van zijn muziek.

Lees meer over de restauratie

Project Bisschopsbeeld


Project Bisschopsbeeld door Koerts Restaurators

Voorgeschiedenis

Dit beeld van een bisschop was flink aan het bladderen. Verf liet los, was verhard en kon er als karton vanaf getrokken worden.

Project Bisschopsbeeld door Koerts Restaurators

Na de restauratie

De werkwijze bij restauraties is het vinden en mengen van de juiste kleuren. Ook de oppervlakte moet weer goed glad zijn. Dit moet gebeuren zonder het beeld verder te beschadigen. Een precisiewerk dat uiteindelijk tot een mooi resultaat leidt.

×
Het kruisbeeld in oude glorie

Project Restauratie Christusbeeld


Project Restauratie Christusbeeld door Koerts Restaurators

Voorgeschiedenis

De schade aan dit beeld is duidelijk te zien. Behalve dat het beeld volledig uit elkaar ligt, is het vuil door mos en andere planten, verweerd door het weer en brokkelt het steeds verder af. Tijd voor een grondig herstel.

Project Restauratie Christusbeeld door Koerts Restaurators

Na de restauratie

Nadat het beeld volledig is schoongemaakt, zijn de gaten aangevuld, zodat de oppervlakte weer de vorm krijgt van het oorspronkelijke beeld. Daarna zijn alle delen zorgvuldig weer aan elkaar gezet. Het beeld kreeg tenslotte een beschermende laag.

×
Het verhaal van de fluitspeler

Project beeldje fluitspeler


Project beeldje fluitspeler door Koerts Restaurators

Voorgeschiedenis

Dit kleine porseleine beeldje kwam bij ons langs zonder hoofd. Zoals op de foto te zien is, was het hoofdje in een flink aantal kleine stukjes gebroken.

Project beeldje fluitspeler door Koerts Restaurators

Na de restauratie

De kunst met dit soort reparaties is het ontzichtbaar maken van de schade. Door speciale technieken is het niet meer zichtbaar dat het beeldje beschadigd is geweest.

×

Het been van het paard

Project paard met gebroken been door Koerts Restaurators

Dit paard had haar benen (voor en achter) gebroken. De reparatie liet het weer fier op vier benen staan waarbij de breuk onzichtbaar was geworden.

Jeanne d'Arc

Project Jeanne d'Arc door Koerts Restaurators

De trotse heldin Jeanne d' Arc was van haar sokkel gevallen, waardoor zij in scherven lag. Aan ons de taak om dit onzichtbaar te repareren.

Danseres

Project Danseres door Koerts Restaurators

Deze danseres is helaas van haar voetstuk gevallen. Aan ons de taak om de kleinste scherfjes weer terug te plaatsen en haar te laten dansen.

Het verhaal van het paard

Project paard met gebroken benen


Project paard met gebroken benen door Koerts Restaurators

Voorgeschiedenis

Dit prachtige beeld van een paard had alle 4 benen gebroken. De benen van dit paard zijn sowieso kwetsbaar. Ze dragen het volledige gewicht van het beeld, maar zijn in verhouding een stuk kleiner. Beide achterbenen waren gebarsten en 1 van de voorbenen was volledig afgebroken.

Project paard met gebroken benen door Koerts Restaurators

Na de restauratie

De verhoudingen tussen benen en de rest van het beeld maakt dat de reparatie erg delicaat is. Behalve dat de schade niet meer zichtbaar mag zijn, moeten de benen ook weer sterk genoeg zijn om het paard te tillen. Zoals u ziet is het paard weer in ere hersteld.

×
Hoe Jeanne weer op haar benen stond

Project Jeanne d'Arc


Project Jeanne d'Arc door Koerts Restaurators

Voorgeschiedenis

De trotse Jeanne d'Arc (1412-1431) (de maagd van Orléans) is de nationale heldin van Frankrijk. Ze werd in 1920 door de Rooms Katholieke kerk heilig verklaard, opvallend omdat ze ooit als ketter werd veroordeeld (hoewel haar moeder het bij de Paus voor elkaar kreeg om dit oordeel nietig te laten verklaren). Jeanne d'Arc werd geboren en leefde tijdens de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk. In de tijd van Napoleon ruim 400 jaar later, werd ze het symbool van Frankrijk. Dit beeldje van gips kwam in stukken bij ons.

Project Jeanne d'Arc door Koerts Restaurators

Na de restauratie

De eer van Jeanne moest natuurlijk ook in dit beeldje weer hersteld worden. De stukken weer lijmen was natuurlijk niet genoeg. Ook moest rond de schade het beeldje weer opnieuw zijn kleur terug vinden. Daarvoor was het van belang de exacte kleur te dupliceren. Het resultaat is op deze foto te zien.

×
De danseres die weer kon dansen

Project Danseres


Project danseres door Koerts Restaurators

Voorgeschiedenis

Net als bij de fluitspeler waren hier de kleine scherfjes het probleem. Deze moesten op de juiste plek, als een 3 dimensionale puzzel weer worden teruggeplaatst. Daarna moest de schade met airbrush onzichtbaar worden gemaakt.

Project danseres door Koerts Restaurators

Na de restauratie

De vrolijkheid van dit beeldje was na het herstel weer volledig terug.

×